MATERIAL

Bomull

 

Materialet i en sweatshirt består till 65 % av bomull och 35 % av polyester. Detta ger den en perfekt känsla av bekvämlighet och som dessutom gör den väl lämpad som träningströja. Bomullens egenskaper är många. Trots att man behöver tvätta sina sweatkläder i relativt hög temperatur håller materialet tack vare bomullen en hög tvättålighet och skadas därför inte av mer eller mindre hård behandling. Bomullens fördelar är att det är starkt, men töjbarheten är ganska låg och likaså elasticiteten. Den har dessutom stor motståndskraft mot dragning och är materialet blött ökar den allmänna styrkan med upp till 10 %, samtidigt som den krymper något. Eftersom bomull som enskilt material inte isolerar värme optimalt har tyget i sweatshirts blandats med polyester och i samband med trelagers-principen blir resultatet av värme ändå ypperligt. Vill man dock enbart bära sweatshirten har bomull den egenskapen att dess cellulosafiber leder bort värmde från huden och gör bomullstyger svala och väl lämpade för varma klimat. Ett funktionellt material!

 

Eftersom det är ett så funktionellt och brukbart material förekommer användningen av bomull ofta i alla slags textilier, så som till exempel kläder, hemtextil, förbandsartiklar och vävda industriella produkter. Värmetåligheten för bomull är också mycket hög och gör den till ett extra värdefullt material. Att den dessutom har en hög slitstyrka bidrar också till dess många användningsområden.

 

Polyester

 

De kvarvarande 35 % i sweatshirt-tyg är polyester och består av en typ polymer som finns dels som härdplast och dels som termoplats i omättad respektiva mättad form. Polyester används ofta som konstfiber i textilier och kläder, kanske främst friluftskläder som till exempel polyesterfleece. Materialet i sig har väldigt låg vattenupptagning och härdar snabbt. Dessutom är det relativt hållbart och är bekvämt att bära. Det var i början av 1950-talet som polyesterfiber började tillverkas för allmänheten och nu har materialet blivit ett av världens näst viktigaste tygmaterial efter bomull.